Правильне харчування під час вагітності – це не лише перелік певних продуктів, які рекомендується вживати, але й культура харчової поведінки. Особливості режиму харчування полягають у наступному:

  • Вживати їжу дрібно, кожні кілька годин невеликими порціями;
  • Обов’язково ситно снідати;
  • На обід вживати свіжі овочі;
  • Вечеря завжди має бути легкою;
  • Між основними прийомами їжі потрібно влаштовувати перекуси (фрукти, молочні продукти).

ПРОДУКТОВА БEЗПEКА: 7 важливих рекомендацій:

  • Купувати нарізану, приготовлену їжу вагітним заборонено;
  • Морепродукти потрібно вживати вкрай обережно. Додавати їх до меню можна лише у тому випадку, коли не має сумнівів у їх свіжості та якості;
  • Пити коров’яче молоко, яке не пройшло пастеризацію або кип’ятіння, категорично забороняється;
  • М’ясні та рибні продукти повинні проходити ретельну термічну обробку;
  • Не варто готувати велику кількість їжі про запас.

ЗДОРОВ'Я В ТАРІЛЦІ МАМІ Й ДИТИНЦІ: Про особливості режиму харчування вагітної жінки.

КОРИСНІ ПРОДУКТИ:

  • Хліб із борошна грубого помелу;
  • Овочеві супи;
  • Нежирні м’ясо й риба;
  • Гречана каша, каші з рису й перлової крупи;
  • Молочна продукція;
  • Овочі та фрукти;
  • Оливкова та соняшникова олії;
  • Свіжі соки.

ЩО НE МОЖНА ВЖИВАТИ:

  • Перші страви, приготовані на жирному бульйоні;
  • Жирну рибу та м’ясо;
  • Варено-копчені вироби;
  • Солену рибу;
  • Консерви;
  • Бобові;
  • Смажені та сирі яйця;
  • Жувальні гумки;
  • Алкоголь;
  • Міцний чай, каву, какао;
  • Гострі соуси.

Раціон майбутньої матусі повинен коригуватися лікарем залежно від індивідуальних особливостей організму, наявності або відсутності ускладнень. І що найважливіше, від швидкості набору ваги.

Збалансоване й раціональне харчування майбутніх мам не лише забезпечить формування здорової дитини в утробі, але й допоможе легкому перебігу вагітності та пологів. Крім того, дотримання правильного режиму харчування збереже жіночу фігуру стрункою.